De variëteit van een olijf vormt de persoonlijkheid van een olijfolie en hun combinatie stelt ons in staat om oneindige mogelijkheden van smaken en geneugten voor ons gehemelte te creëren.

De variëteiten die op ons land worden verbouwd, vormen onze extra vierge olijfolie: Manzanilla Villalonga, Arbequina, Blanqueta, Changlot Real, Alfafara en Genovesa. Deze variëteiten geven het een eigen en karakteristieke stijl, met een uitstekende geur en frisfruitige smaak naast balans, stabiliteit en totale harmonie die complexe melanges mogelijk maken.

 

Sommige van deze soorten zijn inheems in het Alicante-gebergte, wat onze oliën uniek maakt.

MANZANILLA VILLALONGA

 

Herkomst en distributie: Deze vindt zijn oorsprong in het zuiden van Valencia, deze komt het meest voor in de Valenciaanse Gemeenschap en is onze internationaal meest bekende inheemse variëteit.

Agronomische overwegingen: dit ras heeft een hoge en constante productiesnelheid en is vroeg rijp. Lage losweerstand. Deze is niet erg veeleisend als het om snoeien gaat. Zeer vorstgevoelig, verdraagt ​​vochtige gronden en is gevoelig voor droogte.

Organoleptische overwegingen: olie van bewezen kwaliteit met uitstekende sensorische eigenschappen, aromatische kruiden in de neus met hints van groene amandel en banaan. Zijn persistentie valt op in de mond. Hoge olieopbrengst.


ARBEQUINA

 

Oorsprong en distributie: sinds deze begon verbouwd te worden in Arberca (Lleida), verspreidde deze zich over Catalonië, waardoor de producenten bekend werden. Deze wordt momenteel in heel Spanje verbouwd.

Agronomische overwegingen: Rustieke variëteit vanwege zijn weerstand tegen kou en zoutgehalte. Deze is niet erg robuust en de productie is vroeg, hoog en constant.

Organoleptische overwegingen: Deze is een uitstekende extra vierge olijfolie die zoet en zacht is met aroma's en smaken van groene amandel, tomaat, appel en kruiden. Deze heeft een aangenaam vleugje bitterheid en kruidigheid en presenteert een geelgroene tonaliteit. 


BLANQUETA

 

Oorsprong en distributie: Deze is een van de meest productieve variëteiten die in Valencia wordt verbouwd, en waarschijnlijk ook in Spanje. Het heeft deze naam vanwege de witachtige kleur van het fruit als het rijpt.

Agronomische overwegingen: De productie is vroeg en zeer regelmatig. De rijping is midden-laat en gespreid. Het wordt vroeg geoogst om vorst te voorkomen, omdat het fruit erg gevoelig is, maar de boom is resistent.

Organoleptische overwegingen: Olie van zeer hoge kwaliteit, zeer fruitig in de neus met een fris en complex aroma, en hints van bladeren, kruiden, amandel, artisjok en banaan. Het heeft een karakteristieke bittere smaak in de mond. Zeer hoge olieopbrengst.


CHANGLOT REAL

 

Herkomst en verspreiding: Dit is een inheemse Valenciaanse variëteit van onbekende oorsprong. Het wordt voornamelijk verbouwd in de regio's van het Vinalopó-bekken.

Agronomische overwegingen: Een ras met een afwisseling van jaren met hoge en lage opbrengst. Het past zich aan verschillende bodemomstandigheden aan. Het heeft een middelmatige rijping en is zeer goed bestand tegen loslaten, wat het mechanisch verzamelen moeilijk maakt. Bestand tegen koude weersomstandigheden en is niet erg gevoelig voor droogte.

Organoleptische overwegingen: olie met gouden tinten en aroma's die lijken op groen fruit en tomaat, met een hoog polyfenolgehalte, dus de mate van bitterheid is hoog maar evenwichtig. Hoge olieopbrengst.


ALFAFARA

 

Herkomst en verspreiding: Deze is mogelijk afkomstig uit de stad Alfafar in Alicante en wordt verbouwd in verschillende regio's in het zuiden van de Valenciaanse Gemeenschap.

Agronomische overwegingen: dit ras heeft een hoge en constante productiesnelheid, hoewel het langzaam in productie komt. Het rijpt erg laat. Het vereist vers en vruchtbaar land, het wordt niet beschouwd als bestand tegen droogte. De boom is goed bestand tegen vorst, maar de vrucht niet, die is erg gevoelig.

Organoleptische overwegingen: olie met gouden tonen, zeer fruitig, aromatisch en complex in neus met hints van groen fruit. De bitterheid valt op in de mond. Laag oliezuurgehalte, rijk aan tocoferolen en met hoge antioxiderende eigenschappen. Middelmatige tot hoge olieopbrengst.


GENOVESA

 

Oorsprong en distributie: De oorsprong is onbekend en wordt voornamelijk verbouwd in de regio's La Costera en La Vall D’Albaida (Valencia); deze wordt ook gevonden in de regio's L'Alacantí, Alt Vinalopó, El Comtat en La Marina Baixa, in Alicante.

Agronomische overwegingen: Deze boom heeft een karakteristieke donkere kleur met dikke bladeren. Vroege en geconcentreerde rijping. Geschikt voor verse diepe gronden. De vrucht is groot van formaat, dus de olijven kunnen zowel voor consumptie als om olie van te maken worden gebruikt.

Organoleptische overwegingen: Olie van zeer goede kwaliteit, zeer stabiel vanwege het hoge gehalte aan oliezuur en polyfenol. Fruitig met evenwichtige bittere en kruidige hints. Hoge olieopbrengst.